Pasen en gekleurde eieren

Iedere april is het weer zover, Pasen! Van oorsprong is het een dag vanuit het geloof, maar in de geschiedenis is er altijd al een connectie geweest met het versieren en eten van eieren rond die tijd. Maar waar komt dat nu vandaan, waarom verven we ze en zit daar dan ook nog een betekenis achter?

Pasen herdenkt de dag van de opstanding van Jezus en daarmee wordt ook de connectie met eieren gelegd. Om dat verder toe te lichten moeten we ver terug de geschiedenis in duiken. We nemen een kijkje in het oude Perzië en Egypte, want ook toen al werd dit gedaan. Het ei stond namelijk voor nieuw leven en hiermee werd de connectie gelegd met de wederopstanding. Ook de Germanen zagen eieren als een vruchtbaarheidssymbool en aten daarom rond die tijd ook gekleurde eieren.

Er zit ook nog een praktisch randje aan deze geschiedenis, want Pasen is ook het afsluitingsfeest van een periode van veertig dagen lang vasten. In die periode mochten mensen geen vlees, eieren en zuivelproducten eten. Veel mensen hielden vroeger kippen en die bleven wel gewoon eieren leggen. Zo waren er na 40 dagen heel veel extra eieren en die werden natuurlijk niet weggegooid. En juist omdat mensen eindelijk weer eieren mochten eten wilden ze het extra leuk maken door ze te versieren.

Maar hoe zit het dan met het verstoppen van die eieren?

Ook dan gaan we weer terug naar de Germanen. Die zagen de eieren als vruchtbaarheidssymbool en door ze te begraven op de akkers geloofden de boeren dat die daardoor extra vruchtbaar zouden worden.

Conclusie

Je kan eieren leuk zelf verven, maar je kan ze ook al gekleurd bij ons in het winkeltje kopen! Wees er dus snel bij en geniet van die heerlijke gekleurde eitjes.